torsdag 4 februari 2010

Rockharder träffar FUZZ MANTA i Köpenhamn



Lene, Pelle, Morten och Freddy.


Danska FUZZ MANTA har gjort ett kraftfullt och upplyftande album som innehåller 70-talets hårdrock, mycket groove och en rejäl portion fuzz. Därtill djupa texter, och ett skivomslag utöver det vanliga.

När känslorna flödade som mest under klimattoppmötet i Köpenhamn fick jag en pratstund med bandet som toppar min lista över de bästa albumen under förra året. På en liten pub några kvarter ifrån centralstationen pratade vi om debuten “Smokerings”, skivomslag och låtsnickrande.




Hur startades bandet?
FUZZ MANTAs förra gitarrist, Morgen, provspelade i ett annat band jag (Morten) var med i. Vi lämnade det bandet tillsammans och skaffade replokal. Dessvärre blev Morgen tvungen att resa hem till Norge ett tag. Kort efter att vi hade hittat replokalen i november 2006 tillfrågades Freddy och Per (gamla trummisen) samtidigt som vi sa adjö till vår gamla sångerska och bjöd
istället in Lene. I slutet på november, efter bara 14 dagars trätning av melodier och framarbetande av texter och sångmelodier hade vi vårt första gig.

Hur lång tid tog det att skapa skivan?
För länge. Det som tog tid var masteringen, omslag och att hitta rätt skivbolag. Kompositionerna skapade vi snabbt men låtarna behöver alltid spelas live för att stöpas helt och för att kunna växa. Många av dom gjorde vi redan 2006. Inspelningen av albumet tog däremot två dagar. Därefter tog vi tag i det praktiska
som skivbolag och omslag. Det innebar en hel del mailkontakt fram och tillbaka med den tyska artdesignern. Främst handlade det om färger och rätt visuellt uttryck men också att hitta bilder från turnéer att scanna in.

Ni har hunnit turnera mycket?
Ja, fyra gånger. Mest i Tyskland, dock inget Sverige än.

Hur tänkte ni när ni valde producent och studio för inspelning?
Ljudmannen Rickard The Rock i Köpenhamn kom fram till Lene och frågade om bandet ville spela in en skiva med honom. - Visst kan vi göra det!, svarade vi.
Vad som utmärker studion? Det är väl det att den ligger på Christiania. (Alla skrattar). Studion har bra mikrofoner, schyssta effekter och förstärkare. Den goda akustiken och Rickards koll på läget gav också en bra stämning. Till nästa gång vill vi däremot göra det mer analogt.

Hur kom ni fram till namnvalet?
Det kom efter en lång brainstorming. FUZZ står för gitarren som är fuzzig. Och MANTA; det är ju en cool fisk, den gamla gitarristen hade en gammal Opel Manta. Men främst för att Mantan också kallas Rocka, som man lätt härleder till rock.

Just nu är Over The Mountain min favoritlåt på "Smokerings" – vilken föredrar ni?
Det kan vi inte svara på, de utmärker sig på olika sätt. Idéerna till riff och melodier har nämligen också skiftat så låtarna skiljer sig från varandra.

Vad har ni själva lyssnat mycket på i år?
WITCHCRAFTs senaste, SIENNA ROOT, DUNGEN, ACE FREHLEY och QUEENS OF THE STONE AGE.

Hur ser era planer ut för 2010? Ny skiva eller turné?
Vi har faktiskt åtta nya låtar med vår nya trummis Pelle, vinylsingeln släpps i vår. Självklart kommer vi gärna ut och spelar, det blir till exempel turné i Tyskland. Men första prioritet är att spela in på nytt!

Har ni släppt något innan "Smokerings"?
Ja, vår femspåriga demo "Moon Stone Sessions" i 2006 och demo EPn "On The Edge" i 2007. Låten On The Edge var dessutom med på det tyska web-zinet Generated X's första download-samling "Electric Magic" i 2007.



En aning berusad av samtalet lämnar jag puben. Mötet med den gungiga kvartetten snurrar i huvudet, men också på grund av deras beroendeframkallande alster i lurarna. Den kalla Köpenhamnskvällen biter tag och utanför centralstationen plockar polisen bort en avspärrning runt en väska på trottoaren. Ett antal piketbussar lastas med poliser och jag skyndar mig till tåget mot Malmö.




Text & foto: Banesa Martinez
Länk: www.myspace.com/fuzzmanta
Line Up: Morten (bas), Freddy (gitarr), Lene (sång) och Pelle (trummor).
Bolag: Bad Deal Records



1 kommentar:

SSW-Danne sa...

Heja Fuzz Manta! När får vi ses igen och dricka absint på någons balkong? /Danne & Marulkarna