måndag 9 november 2009

Welcome To Tijuana






En stad som äter människor
Citat från en immigrant om gränsstaden Tijuana, Mexiko.



Dokumentärfilmen belyser immigrationen från Mexikos gräns mot USA samt problemen som uppstår i och utanför gränsstaden Tijuana. Med nakna men relativt korta intervjuer skapar filmen en förståelse för immigranternas svåra situation. Det är närfilmat, med flera tagningar från den fattiga omgivningen och de som intervjuas är både immigranterna själva och människorättskämpar.


Den tyska filmskaparen Joerg Steineck och samproducenten Nicolas Martin verkar inte ha varit på jakt efter den konventionella och fördomsfyllda bilden av immigranten. Istället porträtteras de som många olika individer som sammantaget ger en större bild - likt en mosaik som av många små bitar skapar en helt ny bild. Detta tillsammans med ett detaljrikt bildspråk som bärs upp av Mexikanska toner.


Welcome to Tijuana” ger betraktaren en chans att förstå att den huvudsakliga immigrationen är sprungen ur svåra människoöden. Tragiska livssituationer som mer eller mindre tvingar människor att söka sin lycka, eller för den delen överlevnad, någon annanstans. Det är då ”det förlovade landet” USA blir lockade. Trots den hårda levnadssituationen i gränsstaden Tijuana, rigorösa gränskontroller samt en brutal och hänsynslös gränspolis. Dessutom väntar troligen undermåliga löner långt under medborgarnas minimum lön i USA . Immigranterna kämpar faktiskt för en chans att utföra ett arbete trots dåliga arbetsförhållanden, anställningsvillkor och arbetstider. Dokumentären ger en levande bild av denna billiga arbetskraft som stöttar USA.


Mexico är ett rikt land men eftersom de välbärgade inte delar med sig, klyvs befolkningen mellan de fattiga och de rika. Immigranterna gör sitt bästa att klara sig trots låg lön och ytterst få samhälliga faciliteter. Många har rest från olika delar av Latinamerika men får ofta ett abrupt stopp i Tijuana där hård kamp för överlevnad väntar. Dokumentären visar också de som fallit för frestelsen att fly den tuffa verkligheten med heroin. Men även skolan för immigrantbarn, vars föräldrar lyckats ta sig över gränsen till USA - med hopp om att hämta resten av familjen så fort som möjligt.


Det behövs stora polisinsatser i Tijuana på grund av kriminaliteten som samlas där. Immigranterna befinner sig ständigt i en osäker situation på grund av risken för inlåsning, misshandel och skrämsel. Konsekvenserna är dödsfall och brott mot de mänskliga rättigheterna. Ibland är mutor det enda som kan hjälpa dem.


Den mediala bilden som USA upprätthåller består av att bunta ihop den illegala migrationen från Tijuana med terrorismen som USA försöker bekämpa sedan den 11 september 2001. Andra regeringar har visat intresse för muren. Exempelvis den israeliska regeringen som besökt USA för att hitta idéer att tillämpa på sin mur på Västbanken. För att få tips om konstruktion, gränspolitik och hur man hanterar migranter.


Filmmakarna uppger att syftet med dokumentären var att ge en röst till alla de marginaliserade som står och väntar på en god möjlighet att passera gränsen. Ett mål som ”Welcome to Tijuana” uppnår.



Dokumentären har engelskt och spanskt tal, men utges med tysk, spansk eller engelsk textning.



Text: Banesa Martinez
Hemsida: http://www.joerg-steineck.com/tijuana/