fredag 21 mars 2008

Cityguide: King’s Cross, Sydney del 2


Nattlivet

De distinkta neonljusen lyser dygnet runt i ”The Strip”. Barerna, klubbarna och live showerna längs med Darlinghurst Road har alltid varit ett populärt nöje för människor. I en stad som lägger sig så fort mörkret träder in, fortsätter livet att blomstra in på småtimmarna i King’s Cross. På gatorna trängs turister med uteliggare och prostituerade, allt in en härlig cocktail av mänsklig dekadens.


”The Cross” är även Sydneys främsta hemvist för nattklubbar. På kvällarna kan du lyssna till de bästa DJ’s i världen på inneställena Hugo’s eller Dragonfly. Den förstnämnda nattklubben är ett av de finare inneställena dit allt från Sydneys B-kändisar till societetens toppskikt trängs. SNEAKY SOUNDSYSTEM brukar gästspela här.


Du kan även välja att trängas med hundratals backpackers på The World Bar eller Empire. Två populära hak som dessvärre inte utlovar något mer än tonårsfylla och desperation.

Vad du än väljer att se i King’s Cross utlovas en erfarenhet utöver det vanliga. Alla som varit här har något att berätta och för att citera konstnären Donald Friend; ”everybody is wicked”.


Text & foto: Tomasz Swiesciak 2008-03-21
Länk: http://www.kingscrossonline.com.au/

måndag 17 mars 2008

Cityguide: King’s Cross, Sydney del 1

Under det långa äventyret i Australien har nu våran Wallraffande korrespondet Tomasz Swiesciak bestämmt sig för att under ett par dagar leva i en av Sydney´s hårdare stadsdelar. I dag presenterar vi den första delen av tre i hans reportage.

King’s Cross har en anrik historia som sträcker sig långt bak i tiden. En gång benämnt Australiens Paris, nu mera känt som Amsterdams Red Light District. ”The Cross” har flertalet hemligheter att förtälja.

Historia
King’s Cross var Sydneys bohemiska tillhåll i början av 1900-talet. Under sekelskiftet lockade det lilla samhället till sig många invandrare och under 20-talet var King’s Cross platsen dit alla européer ville flytta. Sjömän, soldater och upptäcktsresande från alla världens hörn färgade King’s Cross framtid.


Från 60-talet och framåt tjänade ”The Cross” eller ”The Strip” som den huvudsakliga turistattraktionen och nöjenas Mecka. Illegala casinon byggdes i mängder och opererade hänsynslöst och fritt. Kriminaliteten var skyhög, till stor del på grund av den ökände Abe Saffron även känd som ”The Boss Of The Cross”.

Idag
Från att ha varit hemvisten för poeter, författare, skådespelare och artister till att ha blivit ett syndernas näste, städades samhället upp under 90-talet.

Idag är det kontrasterna mellan de färgfulla människorna, mellan hög klass och allmänt förfall som färgar King’s Cross. Samhället sprudlar fortfarande av kreativitet och många människor försöker sig fortfarande på att livnära sig på konst.



Text & foto: Tomasz Swiesciak 2008-03-16
Länk:
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Australia_%281788-1850%29


torsdag 6 mars 2008

Blue Mountains, del 3

Väl nere och i den täta växtligheten får jag bevittna ett riktigt vackert skådespel från naturen. Jag omges av träd och en vegetation jag aldrig tidigare sett. Jag känner mig som Rambo, helt själv i djungeln, där inte ens solens illuminerade strålar når ner.

Det är här det tuffa äventyret egentligen början. Lite visste jag att det skulle ta mig mer än tre timmar att ta mig runt Three Sisters och upp hela vägen igen.

Under denna strapats såg jag grottor, träskmarker och vattenfall samt magnifika vyer från utkiksposterna Cliff View och Echo Point.

Min upplevelse var storslagen och något jag värdesätter högt under min vistelse i Australien. Så nära storstaden men det känns som att åka miljontals år tillbaka i tiden, för ynka priset av en tågbiljett.

Text: Tomasz Swiesciak
Länk: http://www.bluemountainswonderland.com/

onsdag 5 mars 2008

Blue Mountains, del 2

Legenden säger att tre systrar från Katoombastammen levde i dalen och blev förälskade i tre bröder från den rivaliserande stammen. Lagarna förbjöd gifte stammarna emellan så de unga männen kidnappade systrarna och ett krig utbröt. För att skydda syskonen förvandlade Katoombastammens häxdoktor dem till stenar. Dessvärre dödades han under kriget och innan han kunde förvandla tillbaka dem.

Från denna magnifika utsiktsplats kan du sedan själv planera ditt fortsatta äventyr. Då jag var mest intresserad av den snåriga regnskogen och vattenfallen, tog jag The Giant Staircase nedför bergsväggen och rakt under Three Sisters. Det är en brant lutning på över 1500 trappsteg så räkna med cirka två timmars vertikal nedgång innan du når fast mark igen. Mjölksyran var påtaglig och på vissa platser var det riskfyllt att sätta ner foten.

Text: Tomasz Swiesciak
Länk: http://www.bluemountainswonderland.com/

måndag 3 mars 2008

Blue Mountains, del 1

Två timmars tågresa från det pulserande storstadslivet som Sydney innebär ligger det rofyllda lugnet jag letar efter, Blue Mountains - ett gigantiskt naturreservat som utgörs av sju nationella parker.

Detta är ingen bergskedja i den vanliga bemärkelsen utan en gigantisk platå med eroderad mark, i vissa fall sträckandes 1000 meter över havsytan. Namnet kommer från det blåa skenet som kan skådas när regnskogen frisläpper sin ömtåliga eukalyptusolja.

Kring detta naturreservat ligger själva staden Blue Mountains. Det är här du hamnar om du tar tåget direkt från centralstationen i Sydney. Lokala kontor erbjuder olika dags- eller veckopass. AUS $ 33 får du betala för en dagsutflykt och då ingår fritt antal stationer och resor under dagen.

Jag väljer den småländska varianten, tar min packning och traskar bara hurtigt iväg åt ett håll. Jag passerar igenom en sömnig stad som mestadels utgörs av små fik och nybrutna frikyrkliga institutioner. Här finns allt för den religiöse; anglikanska, ortodoxa, presbyterianska, mormonska, ja till och med scientologiska kyrkor staplade bredvid varandra.

Efter cirka halvtimmen tar det stopp och jag möts av en kolossal avgrund men desto vackrare horisont, The Three Sisters.

Text: Tomasz Swiesciak
Länk: http://www.bluemountainswonderland.com/